Bij veel dates begint het tegenwoordig met een eerste online contact. Dat kan bestaan uit alleen tekstberichtjes of ook met interactieve live-beelden zoals bijvoorbeeld via facetime. Of er verschil is tussen beide aanpakken en wat dat verschil dan uitmaakt, daar is nog weinig onderzoek naar gedaan.

Het maakt uiteraard veel verschil of je een vriendschap zoekt of een nieuwe partner. Aan romantische partners worden andere, vaak hogere, eisen gesteld dan aan vrienden: je moet die ook wel lichamelijk aantrekkelijk vinden en je seksueel opwinden. Dat is immers de basis waarop je besluit of je iemand ook als partner wilt of “alleen” als vriend(in). Per online dating site of app kan het verschillen hoe het eerste contact verloopt en of je elkaar niet alleen figuurlijk, maar ook letterlijk, in het juiste romantische beeld krijgt.

Als je elkaar niet ziet, maar wel met elkaar “praat” via berichten, ontstaan er snel bepaalde verwachtingen. En verwachtingen zijn niet altijd even reëel en dan kun je ineens zomaar tegenover iemand zitten die niet aan jouw “voor de eerste date” beeld voldoet. En die je totaal niet aantrekkelijk vindt. Weer vier weken voor niks geïnvesteerd, denk je dan sip.

Had het dan wellicht verschil gemaakt als je elkaar toch nog “gezien” had voor het eerste F2F contact, door bijvoorbeeld eerst te skypen? Daar is onderzoek naar gedaan door onder andere Antheunis. Zij liet hiervoor in totaal 39 mannen en vrouwen tussen de 18 en 27 jaar speeddaten. Ze werden willekeurig toebedeeld in een eerste date die of alleen uit chatten bestond, of met videoconferencing zoals bijvoorbeeld Skype. Vervolgens kwam er een tweede ontmoeting waarbij de stellen elkaar in het echt zagen. Dit gebeurde in totaal 95 keer. Er werd vervolgens uitgevraagd naar mogelijke sociale/vriendschapsmogelijkheden (“Deze persoon zou een vriend van me kunnen zijn” etc.) en romantische potentie (“Ik zou wel seks met iemand als deze persoon willen hebben” etc.) van de date.

Bij vrouwen bleek dat er grotere sociale aantrekkingskracht ontstond als er eerst alleen gechat werd. Dat is ook wel logisch omdat er minder hints zijn doordat bijvoorbeeld het visuele aspect ontbrak, met alle non-verbale gedragingen. Hierdoor heb je beter de touwtjes in handen hoe je wilt overkomen. En vrouwen vinden de emotionele band belangrijker dan mannen, die meer belang aan het uiterlijk van de partner hechten.

Er bleek echter geen verschil te zijn bij de romantische aantrekkingskracht bij de twee verschillen vormen van daten. De romantische aantrekkingskracht daalde wel na een ontmoeting in het echt, bij beide vormen van het eerste contact. Dit in tegenstelling tot de sociale aantrekkingskracht. De onderzoekers vermoeden dat dit onder meer komt omdat je in eerste contact bij chatten ook vooral zoekt naar overeenkomsten en gelijkgestemde partners, waardoor een positieve band ontstaat. Bovendien, het alleen chatten kan ook de hoop op het vinden van je zielsverwant vergroten doordat je dan wellicht geneigd bent om toch af te spreken, waar je bij videoconferencing misschien al wel was afgehaakt.

Wat een eye opener was voor de onderzoekers was dat videoconferencing de deelnemers leek te helpen om juist beter en sneller de onaantrekkelijkheid van de date aan het licht te brengen. Tot nu toe werd er juist gedacht dat videoconferencing erbij hielp om het liefdes vuurtje aan te wakkeren.

Bron: Antheunis, M. L., Schouten, A. P., & Walther, J. B. (2019). The hyperpersonal effect in online dating: effects of text-based CMC vs. videoconferencing before meeting face-to-face. Media Psychology, 1-20.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *