Testosteron (het hormoon dat onder andere je zin in seks beïnvloedt bij mannen en vrouwen) en cortisol (ook wel het stresshormoon genoemd) hebben, denkt men, te maken met of je iemand wel of niet aantrekkelijk vindt. 

Om hier meer over te weten te komen is er een onderzoek op basis van speeddating met 79 heteroseksuele single deelnemers uitgevoerd. Er werd gekeken of er verschil was in cortisol en testosteron niveaus in het speeksel als de deelnemers een potentiele partner gingen ontmoeten. Ter controle werd er ook gekeken of er verschil was in deze hormoonniveau ’s bij het ontmoeten van mensen van dezelfde sekse, dus als het “slechts” om potentiele vriendschappen zou gaan. 

Wat bleek? Tijdens de speeddate ging het testosteron niveau bij de vrouwen omhoog terwijl bij mannen en vrouwen het cortisol niveau daalde. De onderzoekers concludeerden daaruit dat vóór de date mannen meer van het beide hormoon hadden aangemaakt, terwijl bij vrouwen dit alleen voor het stresshormoon gold. Uit het onderzoek kwam onder meer ook naar voren dat:

  1. Mannen die verhoogde cortisol niveaus hadden bij het begin van de speeddating, waren populairder. Echter, er kwam ook naar voren dat testosteron als zodanig geen verband hield met de uitkomst van de date. 
  2. Mannen en vrouwen die een grotere verandering in cortisol niveaus hadden, bleken selectiever te zijn. 
  3. Vrouwen die met hoog testosteron maar een laag cortisol niveau de speeddate ingingen, waren het meest selectief. 

De onderzoekers vermoeden op basis van dit onderzoek dat cortisol een sterkere rol dan testosteron speelt bij het aantrekkelijk vinden van iemand anders. 

Zou het kunnen dat stress bij mannen voor de eerste date het de man in eerste instantie aantrekkelijker maakt voor vrouwen omdat vrouwen dat bijvoorbeeld aandoenlijk vinden? Maar eenmaal verderop in de date valt dat “voordeel” weg en ga je op andere dingen letten?

Hoe zit dat met jou? Ben jij kieskeuriger tijdens een date als je erg gestrest was voor de date?

Bron: Van der Meij, L., Demetriou, A., Tulin, M., Méndez, I., Dekker, P., & Pronk, T. (2019). Hormones in speed-dating: The role of testosterone and cortisol in attraction. Hormones and Behavior116, 104555.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *