Bij ons gaan we (bijna) niet meer op vakantie. Nee, wij zijn reizigers. Ah, zult u denken: Is er een verschil? Ja, dat is er. Op vakantie ga je als je wilt uitrusten en bijkomen. Even bijtanken zodat je weer alles fris en fruitig aankan. Denk aan zon, zee, eindeloze lunches en terrasjes pakken. De bergen in en alle stress van je afwandelen. Of in de achtertuin, met de telefoon uit en blik op oneindig. Hoe jij het beste tot rust komt. 

Reizen daarentegen is bewust in een andere cultuur of omgeving duiken. Leren en groeien staat centraal. Dit betekent dingen van tevoren goed uitzoeken: wat wil ik zien en wat wil ik doen. Wat is de moeite waard, hoe kom ik daar, wanneer is het open?  Zo wordt iedere trip die we ondernemen een missie. A la James Bond, want dat is al sinds jaar en dag een inspiratiebron voor mijn man. Ik doe daar heel graag aan mee, want James komt nogal eens ergens. En waar mogelijk doen we de 007 lifestyle. Denk aan de martinireclames van vroeger. Ik klaag dus niet, zul je begrijpen. Ben ik niet bang dat ik word ingeruild voor een schone spionne, vragen kennissen me soms wel. Nee, 007 is heel trouw in de boeken van Fleming. Zolang ik niet doodgeschoten word, zit ik goed. 🙂

Reizen is bij ons in het gezin dus belangrijk, want dat zijn ervaringen die je meeneemt in je ziel zeggen we altijd tegen onze kinderen. Op reizen en herinneringen kijk je terug en zijn in onze ogen onbetaalbaar. Reizen hoeft niet ver of duur te zijn. Ook een fietstocht of een wandeling in de buurt kan een missie worden. Wat is daar te zien en wie gaan we ontmoeten? Zo zijn wij laatst gaan wandelen op de Veluwe en zagen voor het eerst in ons leven (!) een wild zwijn en twee edelherten in Nederland. Onze dag kon niet meer stuk. Toen ik het iemand anders vertelde, die daar bleek te wonen, haalde ze alleen haar schouders op. Boeien. Dat zag ze zowat elke dag. 

Materiele dingen vergaan. En zijn in de 007 optiek vooral gebruiksdingen. Wel fijn als het er is en je moet vooral van mooie dingen genieten. Maar wij hoeven niet alles te hebben, dingen kunnen gebruiken als je ze nodig hebt volstaat. Ook die filosofie is a la James Bond: die loopt een hotel in en doet net alsof het hotel van hem is. Dat doen wij dus ook. Cocktailbars in dure hotels waar 007 films zijn opgenomen of in Fleming’s boeken voorkomen maken we onveilig in onze wandelkleding. Want we reizen met alleen een rugzak. Denk je dat 007 met koffers sleept? Wij dus ook niet. Ik heb Miss Moneypenny nooit met een rugzak zien lopen, maar dit terzijde. 

M, de chef van 007, is bij ons thuis mijn Man en het matcht ook mooi met zijn voornaam. Ik noem hem ook wel Commander, net zoals 007, als ik in een goede bui ben. Mijn M plant weer een nieuwe missie in en is er druk mee. Hij zegt ineens tegen zoon 2 die een weekend thuis is: Ik ben op de volgende missie chef generale staf. En jij mag korporaal zijn als je mee wilt. kijkt mij uitdagend aan en vervolgt: Jij bent weer soldaat. Beide heren kijken elkaar dan grijnzend aan. Hoezo soldaat, roep ik geïrriteerd. Iemand moet het voetenwerk doen, zegt hij treiterend. Ik lach snuivend en zeg triomfantelijk: Ik ga AWOL (Absent Without Leave, dit is een militaire term voor soldaten die zonder verlof het terrein verlaten) en voeg daad bij woord door de deur uit te gaan. Komen al die soldatenfilms kijken me toch nog van pas, denk ik meesmuilend terwijl ik mijn fiets pak. Ik besluit spontaan om niet alleen AWOL maar ook een vakantiedag te nemen: Lekker dagje shoppen in de uitverkoop. Even bijkomen van het reizen. 

Ben jij een reiziger of een vakantieganger? Wat is jouw inspiratiebron?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *