Je verwachting is dat je elke nacht een bepaald aantal uur slaap moet hebben anders functioneer je niet goed, voel je je ellendig en sleep je je voort gedurende de dag. En in de werkelijkheid loopt het vaak anders: je slaapt amper terwijl je ongelukkig ligt te woelen en je onderhand kampioen plafond staren bent.

Probeer deze “ik moet x uur slapen want anders…” dwanggedachte over het fixed aantal uur los te laten. Dat zorgt voor veel stress, waardoor de kans dat je dat “ideale” uuraantal ook gaat halen alleen maar kleiner wordt. 

Als je het vervangt door een realistischere gedachte, je zogenaamde intentie of doel van die dag, dan heb je minder stress en help je je lichaam sneller in de juiste slaapmodus te komen. Want slaap overvalt je letterlijk en figuurlijk en dat gebeurt alleen als je ontspannen bent.

Oefening: Neem een van de volgende intenties en houd die de hele dag en nacht voor ogen. Leef en handel ernaar.

Je zult merken als je een bepaalde intentie als doel hebt, je er ook naar gaat handelen/leven. En dan komt de slaap gemakkelijker. 

Voorbeeld intenties:

  • Ik ga vannacht 7 (of hoelang je wilt) uur uitrusten in bed.
  • Ik ga vannacht zoveel mogelijk ontspannen in bed. 
  • Ik ga me niet meer druk maken over mogelijk slaaptekort.
  • Ik ga vannacht elke negatieve gedachte over het niet-slapen negeren.
  • Ik ga vannacht genieten van elk momentje rust. 
  • Ik ga me vannacht niet druk maken over hoe ik me morgen voel. 
  • Ik ga een actieve dag hebben en vanavond tevreden naar bed.  
  • (vul hier het rijtje aan met je eigen intenties).

Oefening

  1. Houd in een slaapdagboek bij hoe het ging en of je een verandering bespeurde. 
  2. Is de verandering positief? Ga er dan mee door! Merk je geen verschil of gaat het slapen slechter? Probeer een andere intentie uit. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *