De Corona crisis raakt ons allemaal hard. En om fit te blijven is goede slaap van cruciaal belang. Ik werk nu aan een slaapdossier om mensen te helpen beter te slapen vanuit onder meer de Acceptance & Commitment therapie en de positieve en cognitieve psychologie.

Dit is alvast een oefening.

Oefening: Alarm

Je gebruikt vast een alarm/wekker om ’s morgens op te staan. Bij deze oefening ga je het ook gebruiken om in slaap te gaan vallen.

  1. Zet je alarm zo dat het 1 uur voordat je naar bed gaat afgaat. Doe een fijn geluidje en gebruik dit geluid alleen voor dit moment. Het geluid staat voor “afbouwen van de dag: me-time voor het slapen gaan”.
  2. Stop met wat je aan het doen was en check in bij jezelf: hoe voel je je, waar zit eventuele stress van vandaag, hoe voelt je lijf aan, wat gaat er om in je hoofd?
  3. Doe je ogen dicht en adem een paar keer rustig diep in en uit. Breng je warme adem die je inademt met zachtheid naar zere of stressvolle plekken in je lichaam. Vergeet ook niet je hoofd te checken, inclusief gefronste wenkbrauwen en mogelijk strakke kaken! Laat de pijn en stress via je uitademing uit je lichaam verdwijnen. Ontspan zo je lichaam.
  4. Ga dan iets ontspannends doen, maar niet iets met blauw licht of gamen etc. Lees een ontspannend boek, ga even tutten of luisteren naar rustgevende muziek.

Tip 1: Dit is vooral een aanrader voor mensen die het lastig vinden om op een vaste tijd naar bed te gaan.

Tip 2: Kun je niet ontspannen? Ga dan echt eens kleuren. Neem de tijd, geniet van het doen, het hoeft niet af en niet perfect te zijn, kleur vooral ook buiten de lijntjes als je dat leuk vindt. Gebruik kleuren die jij mooi vindt en energie geven.

Ben je geen fan van kleuren? Misschien is een puzzel van een schilderij of plek die je erg mooi vindt of een kruiswoordpuzzel gaan oplossen iets wat je kan helpen te ontspannen?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *