Hij zucht gefrustreerd als ik hem vraag waar ik hem mee kan helpen. “Ik wil even gewoon met je sparren” zegt hij. “Ik heb namelijk allemaal ideeën en dingen die ik nog graag wil doen, maar niets wat ik graag wil dóe ik ook.” We zijn even samen stil.

Hij zegt dan, terwijl zijn schouders nog ietsje meer gaan hangen en hij met gebogen hoofd naar zijn schoenen staart: “En nu ik bijna 50 ben, gaat het me irriteren. Als ik nog wat wil bereiken of doen wat ik echt graag wil, dan moet ik het nu wel gaan doen. Want anders gaat het nooit gebeuren.” Hij zucht weer diep, en kijkt me dan aan, met een wat moedeloze blik. 

Ik lach hem warm toe en zeg: “Dat is zo herkenbaar, wat je nu zegt. De waan van alledag slokt ons op en voor je er erg in hebt is er weer een jaar voorbij.” “Herken je dat?”, vraagt hij verbaasd. “Ik heb altijd het idee dat iedereen in mijn omgeving juist heel goed weet waar ze mee bezig zijn en alles allemaal goed op de rit hebben… Ik loop voor mijn gevoel altijd overal achteraan.” “Hmmm”, zeg ik, “dat hebben anderen ook hoor, vroeger of later. Voor jou speelt het nu. We hebben allemaal van die bezinningsmomenten in ons leven: ‘wat wil ik nu eigenlijk en ben ik dan ook nu goed bezig?’ Dat zijn hele waardevolle momenten, ook al voelt het op het moment heel erg rot en onzeker. We veranderen in ons leven en groeien uit rollen en nemen nieuwe rollen aan. Van bijvoorbeeld 24-uur pappa als je kleine kinderen hebt krijg je weer meer tijd voor jezelf en vrienden, om maar wat te noemen.” Hij knikt en zegt “Ja, precies. Ik kan weer dingen doen die ik graag wil omdat de meiden me minder nodig hebben…. Maar dat lukt dus niet!” eindigt hij boos met zichzelf. 

“Daar kan ik je waarschijnlijk mee helpen” zeg ik vrolijk. “We kunnen gaan ‘woopen’.” Hij schiet in de lach. “Woopen?”: “WOOP staat voor Wens, Outcome, Obstakels en Plan”, leg ik uit. “Het is in Amerika bedacht en schijnt goed te werken blijkt uit onderzoek. Visualiseer elke dag iets wat je graag wilt, stel je dan de gewenste uitkomst voor. Denk dan na over mogelijk obstakels en hoe je die kunt tackelen. En plan dan de wens concreet in en ga dat doen. Er is zelfs een WOOP-app die je hierbij helpt op werk, gezondheid en relatiegebied. Op welk gebied zou je als eerste iets willen doen?” Hij zegt, verlegen lachend: “Ik wil graag mijn vaarbewijs halen. Ik ben gezakt en nooit meer geprobeerd. Maar met de vakantie voor de deur is het wel heel handig.”

We downloaden de app op zijn telefoon en gaan enthousiast ‘woopen’.

Met dank aan JESHOOTS-com via Pixabay.
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *